X. Program: merítsünk a térképforrásból (MapSource)

Kedves Olvasóm, ünnepelünk, hiszen eljutottunk e sorozat tizedik „felvonásához”. Bízok abban, hogy sikerült betekintést nyújtani a modern idők navigációs világába, hogy az ismertetőkkel, útmutatókkal minél több pozitív tapasztalatra tesznek szert, és remélem, hogy e tanácsok hasznos útitárssá változtatták a műholdas készülékeiket. Koccintsuk hát össze a GPS-einket, és navigáljunk tovább!

Az előző lapszámban a Garmin cég MapSource nevű programjával ismerkedtünk, ezzel tudjuk kezelni (fel-, letölteni, megnézni, rendezni, elmenteni) a GPS-es adatainkat, és ugyanezzel tudjuk felmásolni a térképeinket a GPS-készülékünkre. Attól függően, hogy mekkora tárhelyünk van a GPS-ben (ezt a beépített memória mérete, vagy az utólag betett mikroSD-kártya adja meg), feltölthetünk csak egy térképszelvényt (kb. egy fél megye), egy teljes országot, vagy egy régióról akár több térképet is. Tehát: például feltölthetjük az OpenMaps-es térképcsalád Erdélyt lefedő szelvényeit, és emellé a RoAD („hivatalos” romániai Garmintérkép) szelvényeit is. Így a GPS-ünkön egymást fedő térképek lesznek, de ezeket tetszésünk szerint könnyen ki- és bekapcsolhatjuk a készülék menüjéből (Main menu -> Setup -> Map -> Information -> itt egyenként elrejthetjük a szelvényeket, vagy ha még egyszer Menu-gombot nyomunk, akkor a teljes térképcsaládot ki-, illetve bekapcsolhatjuk). Fontos azt is tudni, hogy ahányszor térképet töltünk fel a GPS-re, az előző térkép törlődni fog!

A MapSource programban kiválasztjuk a használt térképet, majd akkorára kicsinyítjük a nézetet, hogy lássuk a teljes területet, amit fel akarunk tölteni. Ezek után kiválasztjuk az eszközsorból a térkép-kijelölő gombot (sárga ötszög van rajta), majd kattintgatással kijelöljük a feltöltendő térképszelvényeket, így ezek halvány rózsaszínűek lesznek, és megjelennek bal oldalon az adataink között, a Maps (térképek) fülön. Ismételt kattintással (vagy a bal oldali listából törléssel) eltávolíthatjuk a hibásan bejelölt szelvényt. Ugyancsak bal oldalt alól láthatjuk, hogy mekkora tárhelyet igényel a feltöltendő térkép, itt figyeljünk oda, hogy legyen kipipálva az „Include route calculation data” jelölőnégyzet. Kapcsoljuk be, és kössük a számítógépünkhöz a GPS-t. Ezek után nyomjuk meg a feltöltés gombot („send to device”, az eszközsorban a térképgomb előtt van), így megjelenik egy új ablak, amiben kiválaszthatjuk, hogy milyen adatokat szeretnénk feltölteni (térképek, útpontok, útvonalak, nyomvonalak), majd nyomjuk meg a „küldés” (Send) gombot. A program először összerakja-gyúrja a térképeket, majd feltölti ezeket a készülékünkre (a kijelölt szelvények számától függően ez elég sokáig eltarthat).

Az OpenMaps-es térképek feltöltése

Az OpenMaps-es térképek feltöltése kissé eltér a megszokottól, mivel ez egy többrétegű térkép, és minden minket érdeklő réteget fel kell tölteni. Két lehetőségünk van: az első, hogy minden, nekünk szükséges alaprétegen (OMP CE - Areas, Routes, Srtm, Trailmarks stb.) külön-külön kijelöljük a minket érdeklő szelvényeket, és így töltjük fel a GPS-re. Ez esetben – készüléktől függően – a GPS-en is tudjuk a térkép rétegeit (felületek, útvonalak, szintvonalak, turistajelzések stb.) ki és bekapcsolni (mintha különálló térképcsaládok lennének), és így jóval használhatóbb e térkép. A másik lehetőség, hogy a MapSource programban kiválasztjuk a minket érdeklő fólia-kombinációt (ideális az OMP-CE Areas+Routes+Srtm+TM+BM), és nem kattintgatással jelöljük ki a szelvényeket, hanem a térképjelölő gomb megnyomása után kattintunk az egérrel a feltöltendő szelvényeken kívül, majd nyomva tartva az egérgombot, a képződő „gumikerettel” kijelöljük a területünket, így ez automatikusan kiválasztja az alsóbb rétegekből is a megfelelő szelvényeket. A megszokott módón feltöltjük a térképet, de ez esetben nem tudjuk a fóliákat kapcsolgatni.

Követve ezeket a lépéseket, a GPS-ünk egy élő atlasszá válik, megjelenít több térképet, bejelöli a pontos helyünket, távolságot mérhetünk és útvonalat is tervezhetünk a térképeken.