IX. Programok: térképkezelés – Garmin kontra Garmin

A kirándulóknak szánt GPS-ek piacát az amerikai Garmin cég uralja és ez a dominancia tájainkon még hangsúlyosabb (kb. 92 %-a e piacnak). Miután az előző cikkekben megismertük a GPS elméletet, az alapadatokat, a nekünk való térképeket, végre használjuk ezeket. Most előkészítjük a GPS készülékünket a következő túránkra (töltünk rá térképeket, fontos pontokat, útvonal-tervet), majd hazaérve letöltjük az általunk elmentett adatokat és elemezzük merre jártunk.

A Garmin cég két ingyenes programjával ismerkedünk meg, a MapSource-al („térkép-forrás") és a BaseCamp-el („alaptábor"). Mindkettő nagyjából ugyanazt a célt szolgálja, a MapSource a régebbi, ezt próbálják most lecserélni a BaseCampre, de mivel ez az újabb GPS készülékekhez volt tervezve, egyelőre a Mapsource a hasznosabb. A BaseCamp újdonságai a 3D-s nézet (sajnos csak pár térkép tudja ezt), a jobb nyomtatási lehetőség, a fényképeink geo-tagg-elése (bejegyzi a fényképbe, hogy hol készült) és az előfizetett légi-felvételek kezelése.

Mire jó ez a két program? Segítségükkel böngésszük –és nyomtathatjuk– a számítógépre telepített térképeinket, tudunk útvonalat tervezni (majd ezt a GPS-re áttenni), távolságot és területet mérni, kereshetünk a térkép adatai között, tudunk pontokat, nyomvonalakat készíteni, szerkeszteni, menteni, majd ezeket feltölthetjük a készülékünkre, illetve a túránk után letölthetjük és feldolgozhatjuk az elmentett adatainkat.

A Mapsource program kezelőfelülete a következő öt részből áll (lásd a képet): felül a menüsor (1. „menus" – innen mindent el tudunk végezni), alatta az eszközsorok (2. „toolbars" – itt tudjuk váltani a térképeket, a térkép-nézetet és részletességet, adatokat készíteni-szerkeszteni és fel-le tölteni a GPS-ről). Baloldalt jelennek meg az adataink (3. „data tabs" – négy fülön: kijelölt térképszelvények, útpontok, útvonalak, nyomvonalak) mindezt a felette levő kicsi nyíllal elrejthetjük vagy megjeleníthetjük, középen maga a térkép az adatainkkal együtt (4. „graphic map"). Legalul húzódik az állapotsor (5. „statusbar") itt jelennek meg a cselekvéseink pillanatnyi adatai: a kijelölt pontok száma, a mutató koordinátái, a mért távolság, terület, stb.).

A Mapsource program kezelőfelülete

Az előző lapszámban ismertettem a Mapsource program és az OpenMaps térkép telepítését. A következő lépés a mértékegységek átállítása, angolszászról (mile, feet, fahrenheit) metrikusra, ezt a menüsor Edit -> Preferences -> Units fülön tehetjük meg.

Első indításkor a program a teljes térképet jeleníti meg, így csak a régióhatárokat és a fontosabb utakat látjuk. A nagyítás mértékétől függően jelenik meg mind több és több részlet, ezt a következő eszközökkel érhetjük el: a billentyűzetünk jobb oldalán levő + és – gombok nyomásával, az egérgörgővel (ezek mindig működnek), vagy az eszközsor +/- nagyító-gombjaival. A következő eszközünk a lenyitható térkép-lépték (1000 km, 300 km, 15 km, 200m, stb.) mellyel szintén változtathatjuk a nagyítást (a pillanatnyi lépték mindig látható a térkép jobb alsó sarkában). Az eszközsor kéz gombja (ezzel a térképet mozgathatjuk) előtt van még egy nagyító-gomb, ezzel kijelölhetjük (és nagyíthatjuk) a minket érdeklő területet. A Mapsource lezárásakor megjegyzi a nézetet, így következő indításkor ugyanazt fogja mutatni.

A térképen mérhetünk távolságot (és területet): benagyítunk a túránk területére, majd megnyomjuk az eszközsor vonalzó gombját. Kattintsunk a kiindulópontra, majd mozgassuk a kurzort, így lent az állapotsorban megjelenik a légvonalban mért távolság és az irányszög. Kövessük az útvonalunkat többszöri kattintással, így finomíthatjuk a mérést (lent az összegzett távolság jelenik meg) és mérhetünk területet is, ha visszaérünk a kiindulópontra. Ez egy hasznos eszköz túránk szervezéséhez, így GPS készülék hiányában is érdemes használni a Mapsource programot az OpenMaps térképpel.

Térképeket a sárga ötszög-gomb megnyomásával, a szelvények kijelölésével, majd a GPS-re töltés gombbal tehetünk a készülékünkre, de ezzel, az útvonaltervezéssel és a nyomvonalak kezelésével a következő részben ismerkedünk meg.