XI. Programok: vigyázz! kész? túra!

Az előző felvonásokban (többek közt) megismertük a GPS-es térképeket, a Mapsource programot és ezek használatát. Feltöltöttük az OpenMaps-es térképet a készülékünkre, így bármikor nekivághatunk a nagyvilágnak. De mint minden jó természetjárónak, illik még otthon, az íróasztalnál kicsit körültekinteni és megtervezni a következő túrát.

A számítógép képernyője jóval nagyobb, mint a GPS-ünké, így könnyebben böngészhetjük a térképeinket, tervezhetünk útvonalat, keresgélhetünk a régebbi túráink (vagy a másoktól kapott) adatai között, illetve az internetről is számtalan információt begyűjthetünk, feldolgozhatunk. Ebben is nagy segítségünkre van a Mapsource program, hiszen ezzel nemcsak a térképeket, hanem az útvonalterveinket, nyomvonalainkat, pontjainkat is tudjuk kezelni.

Elindítva a programot, megkeressük és benagyítjuk a térképen a túránk területét. A tervezett útvonal mentén számtalan pontot készíthetünk a fontosabb helyekre: útelágazások, hegycsúcsok, források, esztenák, látványosságok, busz- és vasúti megállók, stb. A GPS-ek általában 500-2000 ilyen „waypontot" tudnak kezelni, így ne furakodjunk velük. Nyomjuk meg a zöld zászló gombot az eszközsorban (vagy a „h" billentyűt), így a térképen bárhova kattintunk, létrehozunk egy útpontot, aminek nevet adhatunk, lecserélhetjük a szimbólumát (ikonját), és a megjegyzés (comment) mezőbe beírhatunk egy hosszabb szöveget, magyarázatot, amit akár a GPS-en is olvashatunk. Természetesen át lehet venni adatokat a Google Earth-ról, más honlapokról, fórumokról, vagy a GPS-es fokhálóval ellátott turistatérképekről is. Mindez bemutatásra került e rovat ötödik felvonásában az „Alapadatok: gyakorlattal újratöltve"című cikkemben, lásd Erdélyi Gyopár 2011-5. lapszámát.

Úti célunk eléréséhez hasznosak lehetnek az útvonaltervek is. Ezeket az autós navigációhoz találták ki, de az OpenMaps-es térképen nem csak az utakon, hanem a meglévő túraösvényeken is tervezhetünk útvonalat. GPS-készülékünk térkép hiányában csak légvonalban („toronyiránt") tud minket vezetni a pontjainkból összefűzött útvonalon. Viszont, ha útvonaltervezésre képes térképünk van (pl. OpenMaps, RoAD, Garmin City Navigator, stb.) akkor a számítógép (vagy a kütyünk) képes elkészíteni a két pont közötti legrövidebb, leggyorsabb vagy leggazdaságosabb útvonalat. Megadhatunk köztes útpontokat, kitérőket, és azt is, hogy milyen típusú utakat szeretnénk igénybe venni (fizetős, aszfalt, földutak, kerékpáros, gyalogos).

A Mapsource programban kattintsunk az útvonaltervezés (route tool) gombra (vagy nyomjuk meg az „e" billentyűt), majd kattintsunk a tervezett kiindulópontunkra és a célpontunkra. A program a beállításainknak megfelelően megpróbál útvonalat keresni. Ha a térkép-területünkön épp nincs út vagy gyalogösvény, akkor légvonalban „kivisz" minket a legközelebbi útra, majd onnan tervez tovább. Bármikor finomíthatjuk az útitervünket, úgy hogy a kiindulópont után több köztes pontra kattintunk, majd a végén a célunkra. Miután kialakult a megfelelő útvonal, nyomjuk meg az „Esc" gombot, így elmentődik ez az útiterv és kezdhetünk újat. A Mapsource program baloldali részén az adataink között (emlékszünk?, egy kicsi nyíllal lehet ezeket elrejteni/megjeleníteni), a routes fülön találjuk az útvonalainkat. Dupla kattintással tudjuk egy, már meglévő útitervünk tulajdonságait szerkeszteni, adhatunk neki nevet, megváltoztathatjuk a színét, beszúrhatunk még köztes pontot, átolvashatjuk az útinaplót (itinerárium, „directions"), írhatunk megjegyzést és mindezt akár ki is nyomtathatjuk.

Az útiterveinket (routes) megoszthatjuk másokkal is, vagy feltölthetjük a GPS készülékünkre (maximum 50 darabot), megnyomva a „send to device" gombot. A GPS-ünkön a főmenü útvonalak részében megtekinthetjük ezeket a térképen, vagy ha bekapcsoljuk (aktiváljuk) az egyiket, akkor a kütyünk egy külön oldalon mutatja a következő eltérőt, ennek távolságát, a közelébe érve hangjelzéssel figyelmeztet, és a térképen kiemelve mutatja a az útvonalunkat. Természetesen a GPS-en is létrehozhatunk útiterveket, akár meg is fordíthatjuk őket, de egyszerre csak egy útvonal lehet aktív.

Miután összeálltak az adataink (útpont, útterv, nyomvonal – ez utóbbiakkal a következő felvonásban ismerkedünk), mentsük el, hogy később is tudjuk használni ezeket, és, hogy tudjuk megosztani, elküldeni az ismerőseinknek. A Mapsource program több GPS-es formátumba is képes menteni, de czéljainknak kettő felel meg, a GDB és a GPX. A Garmin DataBase (GDB) „nyelvet" nagyrészt csak a Garmin programok ismerik, de mivel e cég termékei nagyon elterjedtek, sokan használják ezt. A GPX vagy GPS eXchange Format egy nyílt nyelv, így minden program ismeri. Nagyjából ugyanazt tárolja, mint a GDB, de nagyobb méretű, tehát akkor ajánlott ezt használni, ha más, nem Garmin programot vagy GPS-t szeretnénk használni. Van egy harmadik formátum is, a KML v KMZ, amit a Google cég virtuális földgömbje, a Google Earth használ. A Basecamp program már tudja a KML formátumot nyitni, menteni és a Mapsource képes KML-t menteni egy kis trükkel: view menü -> view in Google Earth pontjára kattintva elindítja és átadja az adatainkat a GE-nek, majd ebből menthetünk KML-t.

Most, hogy megterveztük a kirándulásunkat, feltöltöttük a túratervet a GPS-ünkre, sikeresebben vághatunk neki a vadonnak, és ha mégis eltévedünk, a következő felvonásból megtudhatjuk, hogy merre is jártunk.

Örvendetes, hogy egyre több EKÉ-s, magyar kiránduló használ GPS-t és természetesen felvetődnek kérdések. Ezeket szeretnénk orvosolni, megválaszolni, egy most induló, kérdezz-felelek rovattal. Bármilyen GPS-el kapcsolatos kérdést szívesen várok a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!