XII. Terepen: Jancsi, Juliska és a csiganyál

Túratársunk, a GPS készülékünk egyik leghasznosabb szolgáltatása – „tudása" az, hogy képes megjegyezni, elmenteni az utat, amit bejártunk. Ahogy Jancsi és Juliska szórta a morzsákat az erdei úton, úgy a GPS-ünk is „lerak", elment pontokat a túránk során. Ezek mentén visszatalálhatunk a kiindulópontra (ha nagyon eltévedtünk), de fontosabb az, hogy hazaérve megnézhetjük, merre is jártunk.

A GPS készülékek képesek a bejárt útvonalunk folyamatos rögzítésére, így készül a nyomvonal, „trekk", ezt viccesen nevezik még csiganyálnak, illetve angolul track-nek. Olyan ez mintha nagyon gyakran és sűrűn mentenénk egy-egy útpontot. Szerencsére a modern GPS-ek megkímélnek minket ettől a feladattól, és automatikusan mentik a bejárt utat. Tehát egy nyomvonal egymás utáni pontokból áll, minden pontnak van egy sorszáma, helye (koordinátája), mentési időpontja és magassága. Ebből a GPS (vagy a számítógépünk) képes szakaszonkénti sebességet, átlagsebességet, időket számítani és magasság-görbét („profilt") is készíteni, ami látványosan mutatja a szintváltozásunkat távolság vagy idő függvényében. Ha a fényképezőgépünk órája együtt jár a GPS-ünkkel, akkor otthon azt is meg tudjuk állapítani, hogy melyik fényképet hol készítettük.

A régi túra-GPS-ek a kicsi track-memóriájuk miatt csak 1024 pontot tudtak tárolni, így hurcolhattam magammal a laptopot, jó esetben a tenyérszámítógépet, hogy töltsem le a nyomvonalakat, főleg egy többnapos túránál. Manapság már 10 000 track-pontnál van ez a határ (a GPS belső memóriájában), de egy mikró-SD kártyával (ha lehet ilyen tenni a készülékünkbe) korlátlan mennyiségű pontot elmenthetünk.

Az autós GPS-eknél nem tudjuk szabályozni a rögzítési módszert, viszont a túra GPS-eknél be tudjuk állítani, hogy milyen algoritmust szeretnénk használni. A következőkből választhatunk:

  • • Automatikus (Auto) – ez esetben a GPS-ünk a saját logikája szerint menti a pontokat (ha változott az irányszögünk, vagy ha bizonyos idő eltelt, vagy a megtett távolság nagyobb x méternél stb.). Általános célokra megfelel és ezzel a módszerrel tudunk a legjobban memóriát spórolni. Ajánlott, ha nincs SD kártya a készülékünkben és többnapos túrára megyünk. Egyes túra GPS-eknél lehet állítani a mentés sűrűségét is, öt fokozatban.
  • • Idő alapú (Time) – be tudjuk állítani (óra, perc, másodperc), hogy milyen időközönként mentsen egy-egy pontot a készülék. Kirándulóknak nem ajánlott, hiszen ha például valahol pihenünk két órát, a GPS egyfolytában menti a felesleges pontokat.
  • • Távolság alapú (Distance) – ez a legjobb, főleg, ha térképezésre, pontos mérésre használjuk a kütyünket. A legkisebb mentési távolság, amit be tudunk állítani, az 10 méter (0.01 km) – de egy trükkel akár 3 métert is tehetünk – így a készülékünk 10 méter megtétele után ment egy pontot. Ez a felbontás turista célokra, mérésekhez, térképezéshez bőven megfelel.

Lássuk a GPS-ünk 10 000 track-pontjával számítva mit is jelent ez: automatikus rögzítéssel körülbelül 800-1000 kilométert tudunk elmenteni, míg távolság alapú rögzítéssel (10 méteres felbontással) kb. 100 kilométert. Ez lehet sok vagy kevés, céljainktól függően.

Ha van memóriakártya a készülékünkben, akkor be tudjuk állítani, hogy a track-log ne csak a belső memóriába, hanem a kártyára is mentődjön (Tracks -> Data Card Setup -> „Log track to data card", vagy ehhez hasonló beállítást keressünk). Ez után be kell állítani, hogy ha megtelt a log, akkor ne álljon le a mentés, hanem írja felül a nyomvonal elejét („wrap when full"), így a track memória mindig az utolsó 10 000 pontunkat fogja tartalmazni, de a memóriakártyán meglesz minden pontunk. Ide GPX formátumba mentődnek a nyomvonalak, és 3 méteres felbontással 150 km log körülbelül 1 MB helyet foglal. Tehát a legjobb mentéssel is nagyon sokat kell túráznunk, hogy egy 1 GB-os mikró-SD kártyát megtöltsünk. A GPS-ünk naponta új GPX file-ba ment, így a mentett nyomvonal neve mindig tartalmazza a dátumot, és a nyelvi beállítástól függően a Day vagy a Nap szavakat.

A régebbi túra-GPS-eknél a nyomvonal térképre rajzolása eléggé lassítja a megjelenítést, így beállíthatjuk, hogy hány (utolsó) track-pontot szeretnénk látni. Tehát ne aggódjunk, hogy eltűnt a csiganyálunk egy része, hanem a térkép-megjelenítés beállításainál állítsuk nagyobbra ezt az értéket (a 3000 pont egy ajánlott érték).
Készüléktől függően lehetőségünk van tíz egyenként 250 pontból, vagy húsz darab 500 pontból álló nyomvonal tárolására, készítésére. Ezeknek más-más színt tudunk adni, és ki-be tudjuk kapcsolni a megjelenítésüket, mindezt megtaláljuk a GPS-ünk Tracks oldalán. Ugyanitt el tudjuk menteni az eddig járt nyomvonalat (vagy ennek egy szakaszát, megadva a kezdő- és végpontot), a „mentés" (save) gombra kattintva, majd adunk egy nevet neki, választunk egy színt, és beállítjuk, hogy látható legyen-e a térképen. Figyelem, ilyenkor a GPS lecsökkenti 250 vagy 500 pontra a nyomvonalunkat! Tehát a szép, részletes csiganyálunkat nagyon lebutítja, így ez a mentési lehetőség inkább a gyors tájékozódásra, illetve az otthon előre elkészített túratervek megjelenítésére használandó.

A nyomvonalak oldalon van a „trackback" gomb, ez segíthet hazatalálni, ugyanis a kiválasztott track-et megfordítja, ebből készít egy útvonaltervet és ezen el is kezd visszavezetni minket.