XIII. Programok: nyomolvasás az íróasztal mögül

Az előző felvonásban beállítottuk a GPS-ünket, hogy automatikusan, de részlet-gazdagon (tíz méterenként egy-egy pontot) mentse el az útvonalat, amit bejártunk. Egy szép túra alatt biztos sok érdekes helyet érintettünk (csúcsok, források, útelágazások stb.), amiket el is mentettünk a MARK gomb segítségével. Most megtanuljuk ezeket letölteni, rendezni és megosztani.

Hazaérve, mint minden jó kiránduló, megtisztítjuk és eltesszük a felszerelésünket. A GPS-ünk sem különb, így jobb minél hamarabb letölteni és feldolgozni az adatainkat, mielőtt elfelejtjük mit, hol és hogyan mentettünk.

Jó pár év tapasztalata azt mutatja, hogy a legjobb lementeni, majd letörölni minden adatot a GPS-ről, ezeket feldolgozni, majd a következő túra előtt feltölteni az új céljainkat. A kütyünk nem lesz tele mindenféle felesleges adattal, így a terepen jobban tudjuk kezelni, és az eddigi túra-információink is e módon rendszereződnek a legjobban.

Kirándulásunk után kössük össze a GPS-t a számítógépünkkel, és töltsük le az adatainkat a Garmin MapSource (Garmin Basecamp, OziExplorer vagy más kedvenc) programunkkal. A GPS belső memóriájában tárolódnak a waypont-jaink és a tracklog-unk. Ezeket a Mapsource program automatikusan letölti az eszközsor „Receive from device" gombjának megnyomásakor. Ha hosszabb túrán voltunk és megtelt a tracklog, akkor a belső memóriában a csiganyálunknak csak az utolsó 10 000 pontja van meg, így át kell vennünk a készülékünk SD kártyájáról a teljes tracklogot. Ehhez a GPS-ünk főmenüjének az „Interface" pontjánál kapcsoljuk be a „Mass storage" módot, így a kártya tartalma USB adathordozóként megjelenik a számítógépünkön. Keressük meg a gyökérkönyvtárban a túránk dátumával elnevezett GPX fájlt (ha többnapos kiránduláson voltunk, minden nap külön fájl készült), és másoljuk át oda, ahova elmentettük a többi adatunkat. A GPS kikapcsológombját hosszan megnyomva biztonságosan csatlakoztathatjuk le az USB-kábelt.

Az újabb Garmin GPS-eknél, mind az útpontok, mind a nyomvonalak a memóriakártyán tárolódnak – a Garmin\GPX könyvárban –, ezeket csak a BaseCamp program tudja többé-kevésbé kezelni. A legjobb, ha átmásoljuk a számítógépünkre (egy új könyvtárba) a túránkhoz tartozó GPX fájlokat: „Utvonalpontok_dátum.gpx", vagy „Waypoints_dátum.gpx" (a nyelvi beállítástól függően) és a „dátum időpont".gpx formátumú tracklog-okat. Ezeket majd megnyitjuk a MapSource programmal és az alább leírtak szerint összemásoljuk, majd elrendezzük az adatainkat.

Tracklog részletei, szint-profil, magasság

Most, hogy letöltöttük és biztonságosan elmentettük a túránk „gyümölcsét", nullázzuk le a GPS-ünk számlálóit (megtett táv, szintkülönbség, elmentett pontok, csiganyál, stb.). A kütyü „Trip computer" oldalán nyomjuk meg a menü gombot, válasszuk a „Reset" lehetőséget, itt pipáljunk ki mindent, majd nyomjuk meg az „Apply"-t, így a következő kirándulást tiszta lappal kezdhetjük.

Ha a túránk alatt megszakadt a GPS-jelek vétele, vagy kikapcsoltuk-bekapcsoltuk a készüléket, akkor a kütyünk új nyomvonal mentésébe kezd. Emiatt van az, hogy egy rövidebb túra alatt is több GPX-fájl születhet, vagy több track lesz majd a letöltéskor.

Ahhoz, hogy egyszerre lássuk az összes adatunkat – és így könnyebben tudjuk rendszerezni őket – egy kis trükkhöz kell folyamodjunk. Szerencsére a MapSource programból egyszerre több példányt is el lehet indítani, így nyissuk ki (külön-külön ablakban) mindegyik GPX- és GDB-fájlunkat. Másoljuk ki (copy) a szükséges track-et (és pontokat), majd egy másik MapSource-ba illesszük ezeket be (paste). Szedjük össze egy helyre a túránk összes adatát, és mielőtt rendezni kezdenénk, mentsük el ezeket egy GDB-fájlba. Mielőtt bármilyen szerkesztésbe kezdünk, mentsük el egy új névvel (File – Save as) az adat-gyűjteményünket, hogy ha bármi mellésikeredik, legyenek meg a GPS-ről letöltött nyersanyagaink.

Tehát baloldalt a négy adat-fül között váltogatva tudjuk szerkeszteni az útpontjainkat, útvonalterveket és a bejárt nyomvonalainkat. Jelöljük ki az összes waypoint-unkat, (vagy track-jeinket), kattintsunk az egér jobb gombjával, majd válasszuk a „Show Selected Waypoints on Map"-et, így a térkép a túránk területére fog nagyítódni. Ugyanígy, ha több adatunkat csoportosítjuk, akkor ezeknek bizonyos tulajdonságait egyszerre szerkeszthetünk.
Mindegyik elmentett (vagy utólag rajzolt) útpontunknak megváltoztathatjuk (dupla kattintással) a nevét, ikonját, koordinátáját, magasságát (de ezt nincs amiért), írhatunk mellé egy részletesebb megjegyzést, hozzácsatolhatunk egy web-címet és kategorizálhatjuk. Ez utóbbinak akkor van haszna, ha nagyon nagy pont-gyűjteményünk van, mert így szűrhetünk a 16 (átnevezhető) kategória szerint. Az útvonaltervek készítéséről, szerkesztéséről már olvashattunk egy előző részben.
Túránk legfontosabb GPS-es hozadéka a bejárt utunk nyomvonala. Ennek segítségével nemcsak megnézhetjük, hogy merre jártunk, hanem megtudhatjuk a túránk hosszát, a mozgási időnket, az átlagsebességet, a megtett szintkülönbséget, sőt egy magassággörbét is megtekinthetünk.

 

Mapsource-s magasság-szint-görbe

A nyomvonalunk magasság-görbéjén könnyen mérhetünk távolságokat, szint-különbségeket a Mapsource program piros és kék jelölőgombjainak segítségével.

 

 A nyomvonal szerkesztésével (dupla kattintás) megtekinthetjük ennek a hosszát, az átlagsebességünket, adhatunk egy jellemző nevet és lecserélhetjük a színüket, így a térképen jobban át lehet látni ezeket. A track a GPS által egymás után mentett pontok sorozatából áll. Ezekből a pontokból kitörölhetünk, ha nincs rájuk szükség (pl. letértünk az ösvényről málnászni), illetve több pontot kijelölve megtekinthetjük e szakasz statisztikáit (távolság, terület, idő, sebesség).
Ha hosszabb túrán voltunk (vagy több szakaszban jártuk azt le), akkor a nyomvonalainkat összefűzhetjük, szétvághatjuk, bizonyos szakaszokat megfordíthatunk (a track tulajdonságainál van egy „invert" gomb), törölhetünk belőlük, és ha nagyon szükséges, akár hozzá is rajzolhatunk (de ez esetben nem lesznek magasság- és sebesség-adatok). Mindezt a MapSource program eszközsorában található ceruza, radír stb. gombjaival. Ha nem látjuk ezeket, akkor kapcsoljuk be őket a View – Show Toolbars – Track Edit menüpontnál. A több darabból összeillesztett nyomvonalak magassággörbéje és az időhöz kötött statisztikái torzulhatnak, így ha pontos mérésre van szükségünk jobb egyszerre lejárni az adott távot, úgy hogy a GPS-t nem kapcsoljuk ki.
Vigyázzunk arra, hogy a nyomvonalak, pontok neveiben ne használjuk a következő magyar karaktereket: Ő, Ű, ő, ű, mert ezeket általában nem tudják a GPS készülékek kezelni.
Miután elrendeztük nyomvonalainkat és beírtunk minden fontos megjegyzést pontjainkhoz, mentsük el adatainkat GDB- vagy GPX-formátumba (ha az elmentett állományt nem Garmin készülékkel rendelkező ismerősünknek akarjuk elküldeni). A Mapsource program View -> View in Google Earth menüpontjával átadhatjuk a Google virtuális Föld-programjának túránk részleteit, így megtekinthetjük e közkedvelt (látványos, de nem annyira pontos) programban is, hogy merre kirándultunk.