VIII. Térképek: OpenMaps… hogyan és mint

Az előző cikkben megismertük az ingyenes OpenMaps térkép-családot, és megtudhattuk, miért ez a legjobb választás, ha a navigációs készülékünkhöz turistatérképet keresünk. Most bemutatásra kerül e „termék" beszerzése, telepítése és használata.

Mi a receptje a boldog navigációnak?

Végy egy (sz)ámítógépet, sirítsd rá a MapSource programot, keverd hozzá az Openmaps térképet és mindezt töltsd rá az előmelegített GPS-edre. Egyszerű? Lássuk a részleteket:

A Garmin GPS-ek a számítógépre telepített Mapsource nevű keretprogram segítségével tartják a kapcsolatot a külvilággal. Ezzel a programmal lehet feltölteni a készülékünkre a térképeket, az érdekes pontokat, a megtervezett útvonalakat, letölteni a GPS-ről a bejárt útvonalakat (tracklog, „csiganyál"), a túránk alatt elmentett érdekes pontokat (POI-kat) és mindezeket az adatokat megosztani másokkal.

A Mapsource program egyszerre több térképpel is tud dolgozni, elmenti és visszatölti az adatainkat (POI, track, route), akár meg is jeleníti ezeket a Google Earth programban, de tudunk vele távolságot- illetve területet mérni, útvonalat tervezni, térképet nyomtatni és sok egyéb, hasznos szolgáltatása van, ezekkel részletekbe menően a következő cikkben fogunk ismerkedni.

Szerezzük be az első alapanyagunkat, az ingyenes MapSource programot. Ezt letölthetjük a Garmin cég honlapjáról is, de mivel a telepítésnél kis trükkhöz kell folyamodjunk, ajánlottabb a cikk szerzőjének a honlapjáról (http://bbb.beyer.ro/gps, letöltés menüpont) beszerezni a Mapsource telepítő csomagot. Ezt kitömörítjük (kipakoljuk) valahova a számítógépünkre és attól függően, hogy milyen operációs rendszerünk van (hányas windows-unk) duplakattintással futtatjuk a megfelelő hókuszpókuszokat („win-2000-xp.reg" vagy „win-vista-7.reg"-et), majd bátran nyomjuk a megjelenő Yes és OK gombokat. E trükk nélkül a következő lépésnél „Previous MapSource not found!" hibát kapnánk.
Indítsuk el a Mapsource.exe telepítő-csomagot, követendő lépések: nyomjuk a „Next"-et, pipáljuk ki az „I accept..." jelölőnégyzetet és megint csak „Next". Megnyomva a „Done"-t elindul a keretprogram, de térkép hiányában így elég kevésre tudjuk használni.

Pár hasznos tanács:

  1. jobb, ha a telepítés idejére eltávolítjuk az USB stick-eket a számítógépünkből,
  2. ha magyar nyelvű windows-unk van a MapSource is magyarul fog beszélni,
  3. ha nem, akkor pár trükkel rávehetjük erre, részletek később e honlapon.

Receptünk másik alapanyaga a megfelelő térkép. Megvásárolhatjuk jó drágán a „hivatalos" romániai Garmin térképet, vagy akár a teljes Európa autós-térképet, de inkább töltsük le a céljainknak megfelelő, ingyenes OpenMaps térkép-családot a http://openmaps.eu/letoltes címről. Itt választhatjuk az egyszerűbb, megszokott turistatérkép színvilágú országonkénti bontású térképet, vagy a modernebb, használhatóbb, látványosabb teljes Közép-Európa-térképet.

Ha mégis az elsőt választjuk (mert kevesebb helyet foglal a gépünkön, vagy már hozzászoktunk a színeihez), akkor a letöltés oldalon válasszuk Romániát és kattintsunk a „(RO-3D) Térkép telepítő szintvonalakkal" linkre. Ugyaninnen tölthetjük le az okos-telefonokkal, PDA-kal és más kütyükkel kompatibilis turistatérképet. Telepítési lépések: elindítjuk a lementett Romania3D.exe-t, --> next --> kipipáljuk az „I accept the agreement" négyzetet --> kiválaszthatjuk, hogy hova telepítsük a térképet (ha máshova szeretnénk, mint az alapértelmezett hely) --> a TYP support-kérdésnél az elsőt választjuk (English-Hungarian-Romanian-Slovak), next --> „set as current map"-el beállíthatjuk, hogy ez legyen az alapértelmezett térkép --> next --> install --> és a „finish" gomb megnyomásával máris használhatjuk a térképet.

Egyszerűbben tudunk majd útvonalat tervezni, navigálni és jóval hasznosabban böngészhetjük a térképet, ha a modernebb, fóliás szerkezetű Közép-Európa-térképet választjuk. A telepítés után a MapSource programban több OMP térkép közül választhatunk, attól függően, hogy épp milyen részletek érdekelnek minket. Képzeljünk el több egymásra fektetett átlátszó térképlapot, melyeken más-más információ van (pl. szintvonalak, főutak, turistautak...). Ezeket tudjuk ki-be „kapcsolni", láthatóvá tenni, annak függvényében, hogy épp melyik térképet választjuk. A térképcsalád neve mindig „OMP CE"-vel kezdődik (az OpenMaps Central Europe rövidítése), majd utána zárójelben tüntették fel a megjelenített fóliák nevét:

OMP kapcsolható fóliák

Areas – felületek (település, erdő- mező-határok, nagyobb vizek és ezek nevei)

  • Routes – vonalszerű objektumok (főutak, mellékutak, ösvények, patakok, hidak, csúcsok, természetvédelmi területek határai és ezek nevei)
  • Srtm – domborzat-modell, vagyis a szintvonalak a magasságaikkal együtt
  • TM – TrailMarks – jelzett ösvények (megjeleníti a hivatalos turistajelzések jelét az ösvény mentén, pl. kék kereszt, piros háromszög, stb.)
  • THL – Trail HighLights – jelzett utak kiemelése (egy vastag piros vonallal kiemeli a turistautakat, megkönnyítve a környező utak keresését, áttekintését)
  • BM, BHM (Bicycle Marks, Bicycle HighLights) – ugyanez a rendszer a kerékpáros utak jelölésére és kiemelésére (sajnos mifelénk még kevés ilyen van)

Ezek a fontosabb fóliák, nyugodtan kísérletezzünk, tanulmányozzuk, kapcsolgassuk ki-be őket. Ha megtaláltuk a túránk cél-területét, talán az Areas+Routes+Srtm+TM+BM kombináció a legjobb fólia-választás.

A telepítéshez válasszuk az Openmaps honlap letöltések részén a „Közép Európa" linket, majd kattintsunk a „Fóliás Garmin térkép szett szintvonalakkal"-ra. A letöltés befejeződése után, (ez kicsit tovább tart –mivel ez a térkép több országot tartalmaz, így 440 MB a mérete–) indítsuk el a LayeredOMP3D.exe-t, majd kövessük a következő lépéseket: Next --> „I accept the agreement" --> kiválaszthatjuk, hogy hova telepítsük a térképet --> Typ Support-nál válasszuk az „English-Hungarian-Romanian-Slovak"–ot, Next --> Next --> Install --> Finish.

E fóliás térképrendszer előnyeit a kütyüinken is élvezhetjük, hiszen a MapSource programból tetszőleges területet (vagy az egész térképet, ha van elég tárhelyünk a készülékben) feltölthetünk a GPS-ünkre és igényeinknek megfelelően ki-bekapcsolhatjuk túránk alatt is a térkép-fóliákat.

Mivel minden nap új OpenMaps térkép készül, érdemes hetente, vagy havonta frissíteni a térképünket. Ehhez vagy mindig újra letöltjük és telepítjük a térképet, vagy az ugyanonnan elérhető „Garmin Manager" nevű kis program ezt gyorsabban elvégzi helyettünk.

Ne feledjük, „az életben a legjobb dolgok ingyen vannak", így ha nincs is GPS-ünk, akkor is érdemes követni a fentebbi receptet és használni az Openmaps térképeket!