VII. Térképek: a séf ajánlata? OpenMaps!

A modern GPS készülékek legfontosabb alkotóeleme –még ha kicsit furcsa is ez– pont a hozzáadott tartalom, a térkép. Jó térkép nélkül a GPS felér egy iránytűvel, lépésmérővel, kronométerrel és szextánssal... de manapság ki akar ilyesmikkel bajlódni? Ugyanakkor egy pontatlan, rossz térkép megzavarhatja kirándulásunkat, jobb esetben új helyeket fedeztet fel velünk...

Az Erdélyi Gyopár előző lapszámában röviden ismertettem a hazánk területét lefedő, GPS-en használható térképeket. A sorból szándékosan maradt ki az OpenMaps –mint céljainknak legjobban megfelelő térkép–, hogy most bővebben megismerhessük.

Mi az OpenMaps? Egy non-profit szervezet által készített, Közép-Európa országait lefedő ingyenes térkép túrázó és autós navigációra. A célközönség a túrázok, de az autós utazók is jól járnak vele. Pillanatnyilag a következő országok szerepelnek a kiadványban (több-kevesebb részletességgel): Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország (Bajorország), Montenegró, Lengyelország (Zakopane), Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

A térkép használható túrázó-GPS-eken (Garmin, Magellan), GPS modullal rendelkező PDA-n és okos-telefonokon (a Russa, Navitel, Garmin XT programokkal), számítógépen, laptopon (akár külső GPS-el, a Garmin Mapsource vagy Garmin Basecamp programokkal), illetve böngészhető az interneten a saját megjelenítőjével (GeoView), vagy a Google Earth-el. Tehát bármilyen modern kütyüre feltelepíthető, akár van benne GPS vevő, akár nincs... és bármikor kinyomtathatjuk a túránk térképét.

Ahogy egy jó turista-térkép tartalmazza a felszíni domborzatot, földrajzi objektumokat, úgy az OpenMaps kiadványában is megtaláljuk a hegycsúcsokat, nyergeket, szintvonalakat (20 méteres vonalközzel), erdő- és mező-határokat, tavakat, folyókat, patakokat és forrásokat, az utakat jellemzőikkel (főút, utca, egyirányúság, fizetős vagy sem, fakitermelő út, meddig járható kis-autóval, stb.), az ösvényeket (túra, kerékpáros, jelzéstípus...), a település-határokat, vasúti és folyami átkelőket, állomásokat. Számtalan, a tájékozódáshoz fontos pontot (POI) tartalmaz a térkép, mint például: épületek, esztenák, információs táblák, útelágazások, hidak, barlangok bejárata, látnivalók, üzletek, szállások, töltő-állomások, bank-automaták, stb.

A térkép másik nagy előnye az, hogy mivel vektorgrafikus (képletekkel leírt) adatokat tartalmaz, bármennyire be lehet nagyítani a minket érdeklő részt (minőségvesztés nélkül), így a sok információ nem zsúfolódik, hanem a nagyítás mértékétől függően jelenik meg mind több és több részlet.

A kiadványunknak van egy értékőrző-teremtő szerepe is, hiszen minden tájegységben igyekszünk többnyelvűen feltüntetni a tereptárgyakat és ez Erdélyben még hangsúlyosabb, így a román helynevek mellett szerepelnek a magyarok is.

OpenMaps térképrészlet, domborzat-árnyékolással (GeoView)

Hogyan született az OpenMaps? A 2006. év tavaszán túrázni készültek a geocaching.hu lelkes tagjai (a magyarországi GPS-es „kincskeresők" egyesülete) Béldi Miklós vezetésével az Erdélyi-szigethegységbe, Pádisra. Szükségük volt egy GPS térképre, így készítettek egyet (a már meglévő adatokból), amit aztán még pontosabbá, részletesebbé varázsoltak.

A térkép bővülni, fejlődni kezdett és Erdély Térkép Projekt-é (ETP) nőtte ki magát, Béldi Miklós (Mikicache, HU), Papp Péter (Péter68) és Kósa Ferenc (Kalcium, RO) munkájának köszönhetően. Egyre többen sorakoztak melléjük: Pap Árpád (Papa71, HU), Zaka Ferenc (Trackman, HU), Böjthe-Beyer Barna (BBB, RO), így született meg 2006 novemberében az első „hivatalos", minden addig begyűlt adatot tartalmazó Erdély térkép.

Fél évre rá dr. Kerényi Gábor (Kepenu, HU) révén felvetődött egy hasonló, Szlovákiát lefedő térkép készítésének az ötlete, ezzel nőtte ki magát az ETP projekt OpenMaps-á, amihez csatlakozott még Prisznyák Gábor (Priszi, HU) és Kiss Viktor (KiVi, HU). 2008-ban került be Moldva és Havasalföld területe is az OMP térképcsaládba.

Hogy majd sikerül-e így Erdélynek egész Európát „bekebeleznie"... nagyrészt rajtatok múlik, ugyanis a térképhez felhasznált (ingyenes) alap-adatokon kívül a többi információ, javítás mind az önkéntesektől érkezik. Vagyis, ha valaki végigjár egy túraútvonalat, a GPS-e ezt nyomvonalként automatikusan rögzíti, e mellé bármikor el lehet menteni pár fontosabb pontot is, majd hazaérve mindezt feltölteni az OpenMaps honlapjára. Több térkép-szerkesztőnk van (Erdélyben: x_Roast, vmlinuz, Forray, Haliho0, mkoros, djsven, BBB) akik ezeket a beküldött adatokat berajzolják (mikor idejük engedi, hiszen ők is önkéntesek) és minden éjjel új térkép készül, így megtörténhet, hogy másnap a térképen meg is jelenik az új útvonal.

A következő lapszámban megismerjük, hogyan kell „beszerezni" és feltelepíteni (számítógépre, GPS-re) egyik legfontosabb túra-kellékünket, az OpenMaps térképet. Addig is böngészhetjük a leírásokat és az online térképet (GeoView) a projekt honlapján, a www.openmaps.eu/udv címen.